pomoc z wielomianów
Dax: może ktoś pomóc z tymi przykładami?
a) x3+3x2−x−1:x2−1
b) x5+x4+x3−x2−x−1
5 paź 18:21
john2: b)
wyciągnij x3 przed x5 + x4 + x3
wyciągnij −1 przez −x2 − x − 1
5 paź 18:38
Dax: czyli wyjdzie (x
3−1)(x
2+x+1) i delta −3
5 paź 18:52
Dax: nie wazne.. nie bylo pytania.. pomylilem sie w pisaniu.
5 paź 18:53
Dax: a) x3+3x2−x−1:x2−1
b) x5+x4+x3−x2−x−1:x3−1
tak to miało być.. zapomniałem dzielenia napisać. Więć jest ktoś w stanie mi z tym pomóc? Mi
coś zle wychodzi..
5 paź 18:55
Dax:
x3+3x2−x−1:x2−1 = x+3
−x3+x
=== 3x2−x
−3x2+3
=== −x
co tu źle jest?
5 paź 19:00
john2: może tak
(x3 + 3x2 −x −1):(x2−1) = x + 3
−x3 + x
−−−−−−−−−−
3x2 − 1
−3x2 + 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
2
5 paź 19:14
Dax: Dziękuje.
Czyli jak mam liczbę, która "nie pasuje" do tej u góry to idzie ona do następnej?
5 paź 19:19
Dax:
x5+x4+x3−x2−x−1:x3−1 = x2+x+1
−x5 + x2
=== ==
x4+x3−x+1
−x4 +x
=== x3 + 1
− x3 − 1
======
dobrze?
5 paź 19:24
john2: Którą liczbę masz na myśli?
na etapie −x3 + x dodaje do tego wielomian wyżej, −x z x się skrócił, więc od razu dodałem
minus jedynkę też
5 paź 19:25
Dax: chodzi mi o ten kawałek jak odejmujesz −x3+x od tego wyżej.
Myślałem, że to wszystko ma być po kolei (czyli x3 się kasuje i później zatrzymałem się na
3x2+x)
5 paź 19:30
john2: −x3 + x dodajesz do tego wyżej. Po dodaniu zostaje 3x2 − 1 i to napisałem. Nie wiem
dokładnie, jaki jest schemat. Ja to robię trochę intuicyjnie,
Zauważ, że to drugie już miałeś zrobione.
(x3 −1)(x2 + x + 1): (x3 − 1) = x2 + x + 1
5 paź 19:39
Dax: Dzięki wielkie. Czyli dobrze jest to zrobione na 100%?
5 paź 19:47
john2: Sam się uczę, więc nic nie wiem na 100%, ale na 95% tak.
5 paź 19:50