oblicz wartość wyrażenia
gosciu: Oblicz wartość wyrażenia xy, gdy x + y = 7 i x3− y3 = 37
5 paź 18:18
gosciu: dotychczasowe obliczenia mam takie:
x
3 − y
3 = 37
x
3 − y
3 = (x − y)(x
2 + xy + y
2) = (x − y)(x
2 + 2xy + y
2 − xy) = (x−y)[(x + y)
2 − xy] =
(x − y)(49 − xy)
nie wiem co z tym dalej zrobić
5 paź 19:00
gosciu: pomoże ktoś?
5 paź 21:04
Eta:
x= 4 y= 3 xy=12
5 paź 21:11
Eta:
(x−y)(49−xy)= 37 = 1*37 =37*1
⇒ ............
5 paź 21:12
gosciu: Można jaśniej, zupełnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Ale odpowiedź się zgadza.
5 paź 21:42
Eta:
37 jest liczbą pierwszą i x,y ∊N+
to iloczyn (x−y)(49−xy)= 37 =1*37 ⇒ x−y=1 i 49−xy=37
x=y+1 i xy= 12 ⇒ x=4 i y=3
xy= 12
5 paź 22:06
Eta:
2 sposób
x+y=7 ⇒ y=7−x
x3−y3 = x3−(7−x)3 =37 rozwiązując to równanie
otrzymasz x=4 , to y=3 ⇒ xy=12
5 paź 22:11
seb: y=f(2−x)
5 paź 22:18
gosciu: tego z liczbą pierwszą w życiu bym się nie domyślił, wielkie dzięki
5 paź 22:59