kombinatoryka
zadanie:
Mamy do dyspozycji n klatek ustawionych szeregowo, chcemy rozmieścić k nierozróżnialnych lwów
tak, by żadne lwy nie sąsiadowały ze sobą. Niech g(n,k) bedzie liczbą sposobów rozmieszczania
lwów. Udowodnic ze:
a) g(6, 3)=4
b) g(2k,k)=k+1
c) g(n,k)=g(n−2, k−1)+g(n−1,k), k=2, 3, ...
Moglbym poprosic o pomoc?
5 paź 17:54
daras: g(6,3) = 2
5 paź 17:56
daras: g(6,3) = 2
5 paź 18:07
Kacper:
Głupie było to zadanie

Gdzie studiujesz?
5 paź 18:10
Kacper: daras dlaczego sądzisz, że g(6,3)=2?
5 paź 18:12
PW:
(0,1,0,1,0,1)
(1,0,1,0,1,0)
(1,0,0,1,0,1)
(1,0,1,0 0,1)
− nie pogryzą się.
5 paź 18:32
Mila:

g(6,3)=4
5 paź 18:38
daras: w wyższej szkole cyrkowej
5 paź 19:45