tryg.
qqqq: Wiedzac ze tgL=3 oblicz : 2sinL+cosL/ sinL−cosL
5 paź 17:54
M:
7 paź 06:00
Little Mint:
sinα=3*cosα
sin
2α+cos
2α=1
9cos
2α+cos
2α=1
10cos
2α=1
| | 1 | | 1 | | √10 | |
cos2α= |
| cosα= |
| = |
| |
| | 10 | | √10 | | 10 | |
tgα=3 więc kąt α należy do 1 ćwiartki (sinus i cosinus dodatni )
7 paź 12:19
chichi:
a w III ćwiartce jaki znak ma tangens?
7 paź 13:00
Little Mint:
Witam w tym gorącym czasie .
Wiesz pomyślałem tak . Skoro nie ma żadnych założeń to przyjąłem że kat będzie w 1 ćwiartce
Pozdrawiam
7 paź 13:39