liczby zespolone
Karol: Sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem zadanie. Liczby zespolone
Witam,
liczyłem to zadanie trzy razy, za każdym razem wychodzi ten sam układ równań, wydaje mi się, że
coś gdziś pomieszałem. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy ten sposób jest dobry?
Z góry dziękuje.
http://screenshooter.net/100278905/crbnvts
5 paź 17:41
PW: To jest poczciwe równanie kwadratowe − Δ działa jak zwykle.
5 paź 17:47
Karol: Rzeczywiście...
Mam nadzieje, że nie umiem zauważyć tak trywialnych rzeczy przez chorobę

Dzięki serdeczne.
5 paź 17:49
Mila:
z
2−(1+5i)*z−6+2i=0
Δ=(1+5i)
2−4*(−6+2i)=1+10i+(5i)
2+24−8i=1+2i−25+24=2i
Δ=2i
√2i=1+i bo (1+i)
2=1+2i−1=2i warto zapamietac.
| | 1+5i−(1+i) | | 1+5i−1−i | |
z= |
| = |
| =2i |
| | 2 | | 2 | |
Zaraz spróbuję Twoim sposobem.
5 paź 18:05
Karol: Dzięki, właśnie miałem wysyłać moje zadanie liczone Twoim sposobem.
Wyszło mi dobrze.
Co jest dziwne, zadanie jest łatwe, a na kolokwium jest warte 7 punktów

Dzięki serdeczne
5 paź 18:13
Mila:
5 paź 18:26