5 paź 17:36
asia: PROSZĘ O POMOC
5 paź 17:50
5-latek: Jaka to jest nierownosc ? W zwiazku z tym co nalezy najpierw wyznaczyc ?
Wiec to na razie zrob
5 paź 18:01
Mirek: dochodzę do momentu
x3 −3x −3x − 36 / 4x + 36 < 0 , oczywiście dz. x ≠ −9 , co dalej?
5 paź 18:10
5 paź 18:13
PW: Ja wszystko rozumiem, tak uczą w szkole, ale teraz masz kłopot z wielomianem 3. stopnia.
A nie lepiej byłoby rozwiązać osobno na dwóch przedziałach − dla x < −9 lub dla x > −9?
Można będzie wtedy pomnożyć przez mianownik (mając wiedzę, że jest on ujemny lub dodatni).
5 paź 18:23
Mirek: dochodzę do
x3 − 7x − 36 > 0 v x3 − 7x − 36 <0.....
5 paź 19:12
john2: Trochę się pogubiłem. Kto w końcu prosi o pomoc. Mirek czy Asia?
5 paź 19:16
Mirek: Co z tym dalej zrobić.... ?
5 paź 19:17
Mirek: korzystam z laptopa z siostrą, więc czasem wskakuje jej nick...
5 paź 19:18
john2: Chyba trzeba poszukać pierwiastków pośród dzielników liczby 36. Będzie jeden całkowity.
5 paź 19:19
Mirek: znalazłeś ten pierw?
5 paź 19:22
john2: tak x = 4
5 paź 19:23
PW: x3−7x−36 = x3−16x + 9x − 36 = x(x2−42) + 9(x−4) = ...
ale pamiętaj, że nierówności mają różne dziedziny.
5 paź 19:27
5-latek: x=4
ta Twoja metoda musisz rozwiazac 2 uklady nierownosci
! {U{x3−7x−36>0
{4x+36>0
i drugi
U{x3−7x−36>0
{4x+36<0
5 paź 19:29