trygonometria...
koordi: Witam nie wiem czy to dobrze licze
Oblicz pole trójkąta równoramiennego, którego ramie madługość 12cm a jeden z kątów ma miare 120
stopni
P=1/2*a*b*sinα
P=1/2*144*sin 60
P=72*√3/2
P=36√3
5 paź 17:25
PW: sinα = sin120°, skąd wziąłeś 60°? Takie rzeczy trzeba tłumaczyć, bo będą Ci kreślić.
5 paź 17:32
koordi: sin 120=180−60 <= dlatego 60 dobrze ?
5 paź 17:33
PW: Tak, ale tej linijki brakowało w Twoim rozwiązaniu − patrząc na pierwszy wzór osoba
sprawdzająca nie wie, czy znasz wzór, czy coś "strzeliłeś z powietrza", a nie ma obowiązku
domyślania się (jeżeli będzie za Ciebie wykonywał pewne uzasadnienia, to i oceną się podzieli
po połowie).
5 paź 17:37
koordi: ok.. ale rozumiem że zadanie zrobiłem dobrze ?
jeśli tak to wklejam kolejne
Oblicz pole trojkata ktorego dwa boki o długościach 6cm i 7cm tworza kat 45 stopni
P=1/2*7*6*sin45
P=1/2*42*
√2/2
P=21*
√2/2
no i tu sie trace... PW widze że jesteś jedynym zainstersowanym i wedle twojego czasu jeśli
można zaglądaj tu co jakiś czas żeby mi pomóc
5 paź 17:42
PW: Dobrze, to zadanie jest nawet łatwiejsze od poprzedniego.
5 paź 17:45
koordi: Mając
P=21*√2/2
Nie wiem co zrobić dalej poradziłbyś coś ?
5 paź 17:47
PW:
to bardzo porządna liczba. Taka jest odpowiedź.
Dopóki nie mówią np. "Podaj przybliżenie z dokładnością do 3 miejsc po przecinku", to nic nie
robimy, każde przybliżenie dziesiętne jest od tej liczby różne, bo
√2 jest liczbą
niewymierną.
5 paź 17:52
koordi: OK faktycznie proste..
Aktualnie robie:
a)6cos²α−3tg²α gdy sinα=3/4
b)4sinα−5cosα/2cosα+6sinα wiedzac ze tgα=3
jak masz jakies podpowiedzi to chętnie skorzystam
5 paź 17:54
koordi: a polecenie to: Kąt α jest ostry. Oblicz
5 paź 17:55
koordi: do b)
4sinα−5cosα 4sinα/cosα−5 4*3−5 7
_____________=____________=___= ________


tgα=sinα/cosα
2cosα+6sinα 2+6sinα/cosα 2+6*3 20
5 paź 18:00