Oblicz sin4alfa i cos4alfa
chiav: Witam!
Czy moglibyście pomoc mi z poniższym zadaniem? Generalnie to nie wiem od czego zacząć.
Tg2α=−3
Oblicz:
A)sin4α B)cos4α
Z góry dziękuję!
5 paź 17:18
Saizou :
| | sin2x | |
tg2x= |
| =−3 i sin22x+cos22x=1 |
| | cos2x | |
a) sin4x=sin(2*2x)=2sin2x•cos2x
b) cos4x=cos(2*2x)=cos
22x−sin
22x
5 paź 17:20
PW: Napisz najpierw wzór
w którym po prawej są same tangensy.
5 paź 17:25
chiav: Wszystko pięknie,ale nie rozumiem zapisu. Ale bardzo dziękuję
5 paź 17:25
PW: A, to już inna koncepcja niż
Saizou.
5 paź 17:26
PW: chiav, czego nie rozumiesz? Pytam, czy znasz wzór połówkowy dla tangensa. Jeśli nie −
poszukaj w tablicach. Te kropeczki masz zastąpić konkretami.
5 paź 17:28
chiav: Tak,znam ten wzór. Ale to mi niestety nic nie daje. Próbowałem coś tam zrobić ale nic z tego.
5 paź 17:31
PW: Jak to nie daje? Podstaw w tym wzorze β = 2α, otrzymasz wzór na tg4α wyrażony za pomocą tg2α.
5 paź 17:34
chiav: Chodzi o ten wzór,tak? Tg2α=2tgα/1−tg2α
5 paź 17:41
PW: No, i na podstawie tego wzoru
− prawą stronę znamy. Ile?
5 paź 18:07
chiav: No właśnie byłem przy tym punkcie
5 paź 19:52
PW: Znasz tg2α, to liczba −3. Tak więc
tg4α = ...
5 paź 20:01