albegra
jerey: indukcja c.d
indukcyjnie pokazac ze liczba 8n+6 jest podzielna przez 7
5 paź 17:00
Saizou :
Spr. dla n=1
8+6=14=7*2 ok
• założenie indukcyjne: załóżmy że stwierdzenie jest prawdziwe dla n∊ℕ, czyli
∃p∊ℕ8n+6=7p
• teza indukcyjna: pokażmy, że poniższe stwierdzenie jest prawdziwe dla n+1, czyli
∃k∊ℕ8n+1+6=7k
dowód tezy indukcyjnej
8n+1+6=8•8n+6=8•(7p−6)+6=8•7p−48+6=8•7p−42=7(8p−6)=7k
wobec zasady indukcji matematycznej stwierdzenie zachodzi dla każdego n∊ℕ
5 paź 17:06
3Slinia&6: dla n = 1 , 8 + 6 = 14 = 2*7
zakladamy ,ze dla n = k tw. jest prawdziwe
Z.: n = k −> 7 dzieli 8k + 6
T.: n = k+1
Dowod: 8k+1 + 6 = 8*8k + 6 = 7*8k + 8k + 6
5 paź 17:07
5 paź 17:10
jerey: dzięki
5 paź 17:11