Znajdz wierzcholek paraboli (x-2)(x+2), bez wymnażania wielomianu ani bez użycia
wacuś: Znajdz wierzcholek paraboli (x−2)(x+2), bez wymnażania wielomianu ani bez użycia wzorów VIete'a
rozumiem, ze wychodze tu od wzorow na pierwiastki trojmianu jednakze nie wiem jak mam zzgadnac,
ktory pierwiastek (w tym przykladzie sa to −2 i 2) ma byc podstawiony do ktorego wzoru na
pierwiastek?
x1=
−b−√Δ2a
x2=
−b+√Δ2a
no i teraz x1 = 2 czy x1 = −2
5 paź 16:37
WueR:
Wierzcholek nie znajduje sie w miejscu zerowym tylko − jesli rownanie kwadratowe posiada dwa
pierwiastki − pomiedzy nimi − dokladnie w takiej samej odleglosci od kazdego.
5 paź 16:39
5 paź 16:40
Mila:
yw=−4
5 paź 16:40
wacuś: WueR:
tak, zgadza się, ale ja poszedlem troszke na okolo widze, bo obliczalem sobie wierzcholek ze
wzorow na p i q czyli potrzebowalem a (ktore jest podane w zadaniu), b i Δ, ktore musialem
sobie obliczyc − to co podales jest szybsze bo nie wymaga niepotrzebnego rozwiazywania
rownania.
dzieki
5 paź 17:01