Rozwiąż tożsamość trygonometryczną.
Ela: Uzasadnij tożsamość trygonometryczną:
tgx2=1−cosxsinx
Moglibyście jakoś podpowiedzieć?
5 paź 16:33
john2: Weźmy prawą stronę. Skorzystaj ze wzoru cos2α = cos2α − sin2α
oraz sin2α = 2sinαcosaα
5 paź 16:48
Ela: ale skąd wziąć cos2x, oraz sn2x?
5 paź 16:53
john2: u nas 2α to x
więc
| | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 16:55
Ela: wiesz, w sumei to nie zbyt wiedziałam jak "α" pisać xD I zamiast x miało być α . Przepraszam.
5 paź 17:03
john2: Więc wiesz, co dalej robić?
5 paź 17:09
Ela: no wlasnie nie
5 paź 17:13
john2: U nas
cosx już Ci rozpisałem
| | x | | x | |
Liczbę jeden zamień na sin2 |
| + cos2 |
| (jedynka trygonometryczna) |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 17:17
john2: Pamiętaj bawimy się tylko prawą stroną.
5 paź 17:17
Ela: aaa oki. Dzięki
5 paź 17:18