matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji w punkcie
Wieczko:
1
1
lim (
−
)
x
√
x+1
x
x→0
5 paź 16:23
Wieczko:
ponawiam prośbe
5 paź 16:35
john2:
Sprowadź do wspólnego mianownika najpierw.
5 paź 16:38
3Slinia&6:
1 −
√
x+1
(1 −
√
x+1
)(1+
√
x+1
)
=
=
=
x
√
x+1
x(
√
x+1
))(1+
√
x+1
)
1 − x − 1
−1
−1
=
=
−− x→0 −−>
x(
√
x+1
))(1+
√
x+1
)
(
√
x+1
))(1+
√
x+1
)
1*(1+1)
−1
=
2
5 paź 16:43