pole zawarte między liniami
Betka: Witam,

Mam prośbę żeby ktoś pomógł mi przy zapisie zadań i ogólnym opisie co po kolej jest robione,
ponieważ ostatnio rozwiązywałam zadania i wyniki były ok tylko wykładowca mi ich nie zaliczył
bo stwierdził że używam języka potocznego do opisu.
Otto te dwa zadanka:
1) określ monotoniczność funkcji i wskaż ekstrema lokalne :
F(x)=−2x
3+ 9x
2+ 24x+1
2) oblicz pole figury zawartej między liniami.
y=x
2+3x−4 i y=5x−4
Z góry dziekuję.):
5 paź 16:19
J:
1) f'(x) = −6x +18x + 24 .... potencjalne ekstremum: f'(x) = 0 i zmiana znaku pochodnej w
tym punkcie,
.... funkcja rosnąca, gdy: f'(x) > 0 i malejąca, gdy: f'(x) < 0
2) Liczysz całkę oznaczoną w granicach x1 do x2 ( punkty przecięcia wykresów )
5 paź 16:24
Betka: A możesz opisać dokładniej zadanie 2
5 paź 16:36
Betka: Napisze mi ktoś jak robi się drugie i co z czego się bierze używając terminologii
matematycznej

?
5 paź 16:53