.
dz: Bardzo proszę o pomoc !
log3(x−2)+0,5log3(x−4)2=0
5 paź 16:12
J:
⇔ log3[(x−2)(x−4)] = 0 ⇔ (x−2)(x−4) = 30 = 1
5 paź 16:15
dz: chodzi mi o odpowiedź, w odpowiedziach jest 3 i 3+√2, a mi wychodzi tylko to drugie
rozwiazanie
5 paź 16:20
dz: ?
5 paź 16:24
===:
nie portrafisz wymnożyć i rozwiązać równania kwadratowego?
5 paź 16:37
a: potrafię. jednak nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest 3, dlatego pytam.
5 paź 16:40
===: ale wcześniej założenia
5 paź 16:53
a: x∊(2,4) ∪ (4, +∞) ?
5 paź 16:58
===:
x
2−6x+7=0
√Δ=2
√2
| | 6−2√2 | |
x1= |
| =3−√2 ... nie spełnia założeń |
| | 2 | |
5 paź 17:02