Jak rozwiązać ten podpunkt? cos(0^0)-sinπ
etka: Jak rozwiązać ten podpunkt?
cos(00)−sinπ
5 paź 16:03
etka: Cos(00)=1
sinπ=?
5 paź 16:04
J:
cos0 − sinπ = 1 − 0 = 1
5 paź 16:10
etka: a dlaczego sinπ to 0?
5 paź 16:12
J:
.. bo to jedno z miejsc zerowych funkcji: f(x) = sinx
5 paź 16:13
etka: a np. ctgπ6
5 paź 16:15
etka: ctgπ/6
5 paź 16:16
J:
.... = ctg30o = √3
5 paź 16:17
etka: a z kąt wiesz, że to jest ctg300?
5 paź 16:24
5-latek: Zaamietaj ze π=180 stopni
5 paź 16:26
etka: Na pewno zapamiętam dziękuję za wszystkie objaśnienia
5 paź 16:28
J:
..... bo wartści funkcji dla kątów: 0,30,60,90 ... dobrze znać na pamięć...
5 paź 16:28
etka: Znam tylko nie wiedziałem, że π=1800
5 paź 16:31