funkcja liniowa
Monika: Napisz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że jej wykres przechodzi przez punkt A(− √3 , −2) i
jest nachylony do osi ox pod kątem 120 stopni.
Napisz wzór funkcji liniowej g, której miejscem zerowym jest liczba 4 i której wykres jest
prostopadły do wykresu funkcji f,
5 paź 16:01
J:
y + 2 = tg120*(x +
√3)
| | 1 | | 1 | |
... potem: y = − |
| x + k i 0 = − |
| *4 + k ... stąd oblicz k |
| | tg120 | | tg120) | |
5 paź 16:05
5-latek: J w razie czego to popraw
A nie lepiej do 1 zadania skorzystac z w wzoru (y−y1)=a(x−x1) jest to rownanie prostej
przechodzacej przez 1 punkt
I a oczywiscie ma sobie wyliczyc bo tg120=−ctg30
5 paź 16:16