Rozwiąż nierówności - wartość bezwzględna
Monika: Bardzo proszę o sprawdzenie wyników prze ze mnie rozwiązanych nierówności oraz pomoc w
rozwiązaniu przykładów:
Nie potrafię rozwiążać
1) |x+2| − |x|>0
2) √x2<1
3) |x2−x−3|>2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x−|3x−1|<0
Roziązanie:
3x−1≥0 /+1
3x≥1 /:3
x≥13
|3x−1|=3x−1
2x−3x−1<0
−x−1<0 /+1
−x<1 /*−1
x<−1
Tą nierówność rozwiązuje się dla x≥ 13
co ogranicza rozwiązanie do x∊[ 13 ,−1)
3x−1<0 /+1
3x<1 /:3
x<1/3
|3x−1|=−(3x−1)=−3x+1
2x+3x+1<0
5x+1<0 /:5
x<15
Tą nierówność rozwiązuje się dla x< 15
co ogranicza rozwiązanie do x∊(−∞, 15)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|x2 −3x+2|<1
Δ=−32−4*(−1)*2=9+8=16
√Δ=√16=4
x1=−(−3)−42*2=−74=−134
x2=−(−3)+42*2=14
x∊(−134 , 14)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5 paź 15:51
john2: Pierwsze źle. Zawsze najlepiej, opuszczając moduł, pozostawić wyrażenie w nawiasie. Ma wyjść
x> 1 pierwszym przypadku.
5 paź 16:16
john2: w drugim źle delta
5 paź 16:18
5-latek: No a √x2<1 to |x|<1 wiesz dlaczego ?
5 paź 16:23