szereg
bolek: rozwiąż równanie:
2x + 4 + 8x + ... = −163
rozwiąż nierówność
1x+1 + 1(x+1)2 + 1(x+1)3 + ... ≤ 3x − 2
Bardzo proszę o pomoc bo mi nie wychodzi
5 paź 15:50
J:
| | 2 | |
a) lewa strona to suma ciągu geometrycznego: a1=2x q = |
| i IqI < 1 |
| | x | |
5 paź 16:02
bolek: doszłam do momentu 2x2x−3 = 163 i później mi się wszystko piep..y
5 paź 16:04
J:
| | 2x2 | | −16 | |
..... |
| = |
| ⇔ 6x2 = −16(x−1) .... |
| | x−2 | | 3 | |
5 paź 16:08
5-latek: Nie sprawdzam rachunkow ale wymnoz to teraz na krzyz (mozesz bo to rownanie ) i wylicz x
5 paź 16:08
J: ...= −16(x−2) .. oczywiście.
5 paź 16:09