Naszkicuj wykres funkcji logarytmicznej
Marek: Witam, możecie pomóc mi w rozwiązaniu dwóch podpunktów do dwóch zadań?
zad.1 Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log12x−2
c) Dla jakich wartości funkcje przyjmuje wartości ujemne?
Wykres mam narysowany, jednak jak obliczyć przedział dla wartości ujemnych?
zad.2 Naszkicuj wykres funkcji f(x)=−log3(x+2)
c) Sprawdź czy do wykresy funkcji należy punkt A(√2, 1 − √22)
Wykres także mam. Jeśli przyrównam x wstawione do wzoru funkcji do y to nie sposób jest to
obliczyć. Jak się z tym uporać?
Dziękuję
5 paź 15:49
Marek: Mogę prosić o pomoc?
5 paź 16:42
Marek: ?
5 paź 17:59
===:
1) Skoro wykres masz naszkicowany .... to w czym problem ... odczytaj −
5 paź 18:06
===:
...albo policz log{0,5)x−2<0 log
0,5x<2 x< ...

?
5 paź 18:14
Marek: A drugie?
5 paź 18:27
===:
... a ktoś Ci każe to liczyć

? TY MASZ MYŚLEĆ

!
5 paź 18:48
===:
podpowiem tak:
Jaką minimalną wartość przyjmuje 3k gdy k>0
5 paź 18:51
Marek: A jak niby inaczej niż to liczyć?
5 paź 20:13
===:
...oszacować −
5 paź 20:16
===:
zacznijmy od tego że, gdyby
| | √2 | |
A=(√2, 1− |
| ) należał do wykresu funkcji jego współrzędne musiałyby spełniać |
| | 2 | |
| | 1 | |
jej równanie f(x)=−log3(x+2) ⇒ f(x)=log3 |
| |
| | x+2 | |
Musiałoby więc zachodzić:
| | √2 | | 1 | |
1− |
| >0 zaś |
| <1 nie trudno więc zauważyć sprzeczność |
| | 2 | | √2+2 | |
3 podniesione do potęgi dodatniej daje liczbę większą od 1
5 paź 20:35