zadanie
Blue: Grupa n przedszkolaków zostawiła rano swoje czapki w szatni. Ze względu na zamieszanie po
południu każde z nich wróciło do domu w nie swojej czapce. Na ile sposobów jest to możliwe,
jeśli: a) n=3, b) n=4, c) n=5?
5 paź 15:12
#banasz: a) jak mamy 3 czapki, to pierwsza osoba na ile sposobow moze wybrac czapke kolegi ? (2)
druga na 1
trzecia bierze ostatania, ktora zostala.
odp 2
5 paź 15:22
Blue: to pierwsze jeszcze rozumiem, ale to drugie nie za bardzo, tzn to b)
5 paź 15:37
#banasz: Jak nie wiesz, jak b) zrobic, to raczej nie rozumiesz a)...
1 dzieciak wybiera czapke kolegi − 3 sposoby, bo z 4 czapek 1 jest jego
Drugi tez bierze cudza czape − 2 sposoby
trzeci z 2 bierze nienalezaca do niego − 1 sposob
ostatni bierza, co zostalo − 1 sposob
5 paź 15:40
Blue: a tutaj się mylisz, bo w odpowiedziach jest 9
5 paź 15:50
3Slinia&6: Pierwsza osoba wybierze cudza czapke na 3 sposoby.
W kolejnych 3 czapkach, ktore zostaly 2 czapki naleza do 2 osob z pozostalych 3 osob.
W takim razie pozostalych "przypisow" czapek zgodnie z trescia zadania mamy − 3 sposoby.
ODP. 3 * 3 = 9
5 paź 16:20
PW: #banasz, przeczytaj w Wikipedii hasło "Nieporządek".
5 paź 17:42
Kacper: Tak wzór na nieporządek rozwiązuje sprawę dla dowolnego "n".
Mnie tego uczyli dopiero na matematyce dyskretnej na studiach.
5 paź 18:05
Blue: Silnia, dzięki, a wiesz może, jak rozpisać c)?
5 paź 20:40