(Rysunek pomocniczy
Mamy romb którego bok = 2,5, a promień koła wpisanego w ten romb ma długość = 1,2.
Suma długości przekątnych rombu jest równa:,
A)6 B)7 C)8 D)9
Ja próbowałem zrobić to tak, że wyznaczyłem 3 wzory trójkątów( tego małego, większego i 3 który
miał te dwa razem) Podstawiłem do wzoru, ale mi wyszło równanie kwadratowe
. HELP
| e * f | ||
P = | = 6 ⇒ ef = 12 | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
( | e)2 + ( | f)2 = a2 ⇒ | (e2 + f2) = a2 ⇒ e2 + f2 = 4a2 ⇒ | |||
| 2 | 2 | 4 |
Odpowiedź się zgadza.