funkcja wykladnicza
Filus: Dla jakich wartości parametru k, równanie I2x −3I =k ma dwa rozwiązania, których iloczyn jest
liczbą ujemną
5 paź 14:59
Godzio:
k > 0 − żeby były dwa rozwiązania
Rozwiążmy.
2x − 3 = k lub 2x − 3 = − k
2x = 3 + k lub 2x = 3 − k dochodzi kolejne założenie 3 + k > 0 i 3 − k > 0 ⇒ k ∊ (−3,3)
Póki co: k ∊ (0,3)
x = log2(3 + k) lub x = log2(3 − k)
Iloczyn ma być ujemny:
log2(3 + k) * log2(3 − k) < 0
log2(3 + k) < 0 i log2(3 − k) > 0 lub na odwrót
3 + k < 1 i 3 − k > 1 lub 3 + k > 1 i 3 − k < 1
k < −2 i k < 2 − sprzeczne z zał. lub k > −2 i k > 2
Ostatecznie k ∊ (2,3)
5 paź 15:09