rownania z funkcji wykladniczej
Filip: Oblicz 16a +16b, jeżeli 4a + 4b =7 oraz a+b=0 Pomóżcie proszę.
5 paź 14:35
ICSP: skoro a +b = 0 to a = − b
otrzymujemy zatem :
| | 1 | | 1 | |
16a + 16b = 16a + 16−a = 42a + |
| = (4a + |
| )2 − 2 = |
| | 42a | | 4a | |
= (4
a + 4
−a)
2 − 2 = (4
a + 4
b)
2 − 2 = 47
5 paź 14:41
Eta:
Korzystamy z równości : a2+b2=(a+b)2−2ab
16a= (4a)2 i 16b= (4b)2 i a+b=1
16a+16b= (4a+4b)2−2*4a*4b= (4a+4b)2−2*4a+b= ....... dokończ
5 paź 14:42
Eta:
@ ICSP ?
5 paź 14:44
Bogdan:
(4a + 4b)2 = 72 ⇒ 16a + 2*4a+b + b2 = 49 ⇒ a2 + b2 = 49 − 2*40 = 47
5 paź 14:44
Bogdan:
5 paź 14:45
Eta:
Hmmm .... a gdzie ja mam błąd ?
5 paź 14:46
Eta:
Witaj
Bogdanie 
Widzę chochlika ... a+b=1 ..... 49−2*4
1 = 41
5 paź 14:50
ICSP: Eta nie masz błędu

a+b = 0 ⇒ 4
a+b = 1
5 paź 14:51
Eta:
Hehe

zobaczyłam a+b= 1
Przepraszam .........
5 paź 14:53
ICSP:
5 paź 14:54