Ekstrema i montoniczność
Pochodne :(: Witam potrzebuję pomocy mianowicie z 2 zadaniami jeżeli jest taka opcja to prosiłbym o pełne
rozwiązanie.
| | 4 | |
a)f(x)= |
| Tu potrzebuje montoniczność i ekstrema |
| | x2−2x | |
| | 1 | |
b)f(x)= |
| x4 + x2 − 3 natomiast tu same ekstrema |
| | 2 | |
Bardzo wazne jest dla mnie żeby to zrozumieć więc jeżeli ktoś byłby w stanie mi to wytłumaczyć
to będe bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
5 paź 14:01
J:
| | −4*(2x−2) | |
a) f'(x) = |
| ... i badasz pochodną ( m.zerowe i znak ) |
| | (x2−2x)2 | |
b) f'(x) = 3x
3 + 2x − i szukasz ekstrmum ( f'(x) = 0 .. i druga pochodna rózna od zera )
5 paź 14:14
Pochodne :(: Dałbyś rade mi to rozwiązać do końca
5 paź 14:17
J:
mała poprawka do b) ... f'(x) = 2x3 + 2x ...
5 paź 14:19
Pochodne :(: Dałby ktoś rade mi zrobić ten pkt a) bo wciaż nie wychodzi ..
5 paź 14:40