matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa, postać kanoniczna, wykresy ciolek: cześć, prosiłabym o BARDZOO logiczne tłumaczenie, jak dziecku z podstawówki najlepiej. nie było mnie na tych tematach, a i geniuszem z matmy nie jestem emotka 1. Za pomocą tabeli wykonaj wykres funkcji, a następnie wykonaj przesunięcie wykresu. Wykonaj rysunek i zapisz wzór przesuniętej paraboli. y=4x2, y=−x2 2.Dane są wzory funkcji kwadratowych a) y=−5x2−1 b) y=x2+3 wykonaj polecenia: podaj wzór funkcji wyjściowej i kierunki przesunięcia podaj wierzchołek(!) podaj dziedzinę i ZW podaj ilość miejsc zerowych oblicz Py przedziały monotoniczności równianie osi symetrycznej 3. Sprowadź funkcję kwadratową do postaci kanonicznej 1) y=−x2+3x+5 zależy mi przede wszystkim na zrozumieniu, a nie rozwiązaniu dzieki
5 paź 13:56
PW: A to mamy tu książkę pisać? Weź podręcznik, notatki od kolegów i czytaj, próbuj sam − wtedy zrozumiesz. Żadna porada tutaj nie doścignie treści książki, gdzie wszystko jest powoli i dobrze wytłumaczone.
5 paź 15:28
ciolek: jeśli myślisz, że w mojej książce tak jest, to się troche mylisz. nikt nie sięga do tej książki poza lekcją.
5 paź 19:27
PW: Ręce opadają.
5 paź 19:29
M.rek: A w tym 1. masz tylko wzór podstawowy i brak danych o przesunięciu, to jak chcesz to rozwiązać ?
5 paź 19:31
5-latek: Nikt nie siega do ksiazki poza lekcja A potem mamy takie wyniki Fakt
5 paź 19:34
===: ... TO PO CO MATKA CI TĄ KSIĄŻKĘ KUPUJE ?
5 paź 19:35
5 paź 19:36
M.rek: 1. Przesuwanie wykresów. Wzór przesuniętego wykresu: f(x−p)+q , gdzie p to przesunięcie w prawo a q w górę ( jeżeli p i q są dodatnie jeżeli ujemne to w przeciwnych kierunkach) 2. dziedzina to rzutowanie poziome na oś OX i napisanie przedziału (poziomo , Zbiór wartości to rzutowanie na oś OY pionową i zapisanie przedziału . A więcej mi się nie chce pisac
5 paź 19:37
M.rek: W 1. i 2. nie masz żadnego układu odniesienia (tzn. 2. wykresu funkcji) więc raczej się nie da sprawdzić przesunięcia bo nie ma względem czego być przesunięta.
5 paź 19:42