funkcja kwadratowa, postać kanoniczna, wykresy
ciolek: cześć,
prosiłabym o BARDZOO logiczne tłumaczenie, jak dziecku z podstawówki najlepiej. nie było mnie
na tych tematach, a i geniuszem z matmy nie jestem

1. Za pomocą tabeli wykonaj wykres funkcji, a następnie wykonaj przesunięcie wykresu. Wykonaj
rysunek i zapisz wzór przesuniętej paraboli.
y=4x
2, y=−x
2
2.Dane są wzory funkcji kwadratowych
a) y=−5x
2−1
b) y=x
2+3
wykonaj polecenia:
podaj wzór funkcji wyjściowej i kierunki przesunięcia
podaj wierzchołek(!)
podaj dziedzinę i ZW
podaj ilość miejsc zerowych
oblicz Py
przedziały monotoniczności
równianie osi symetrycznej
3. Sprowadź funkcję kwadratową do postaci kanonicznej
1) y=−x
2+3x+5
zależy mi przede wszystkim na zrozumieniu, a nie rozwiązaniu

dzieki
5 paź 13:56
PW: A to mamy tu książkę pisać? Weź podręcznik, notatki od kolegów i czytaj, próbuj sam − wtedy
zrozumiesz. Żadna porada tutaj nie doścignie treści książki, gdzie wszystko jest powoli i
dobrze wytłumaczone.
5 paź 15:28
ciolek: jeśli myślisz, że w mojej książce tak jest, to się troche mylisz. nikt nie sięga do tej książki
poza lekcją.
5 paź 19:27
PW: Ręce opadają.
5 paź 19:29
M.rek: A w tym 1. masz tylko wzór podstawowy i brak danych o przesunięciu, to jak chcesz to rozwiązać
?
5 paź 19:31
5-latek: Nikt nie siega do ksiazki poza lekcja
A potem mamy takie wyniki
Fakt
5 paź 19:34
===:
... TO PO CO MATKA CI TĄ KSIĄŻKĘ KUPUJE

?
5 paź 19:35
5 paź 19:36
M.rek: 1. Przesuwanie wykresów. Wzór przesuniętego wykresu: f(x−p)+q , gdzie p to przesunięcie w prawo
a q w górę ( jeżeli p i q są dodatnie jeżeli ujemne to w przeciwnych kierunkach)
2. dziedzina to rzutowanie poziome na oś OX i napisanie przedziału (poziomo , Zbiór wartości to
rzutowanie na oś OY pionową i zapisanie przedziału . A więcej mi się nie chce pisac
5 paź 19:37
M.rek: W 1. i 2. nie masz żadnego układu odniesienia (tzn. 2. wykresu funkcji) więc raczej się nie da
sprawdzić przesunięcia bo nie ma względem czego być przesunięta.
5 paź 19:42