Dyskretna
jakubs: 1. W turnieju bierze udział 5 zespołów reprezentujących różne uczelnie. Ile meczy należy
rozegrać tak, aby każda z drużyn zagrała z każdą dokładnie raz?
5 zespołów i każdy zagra z każdą drużyna czyli po 4 mecze, więc łącznie 20 meczy. Dobrze ?
5 paź 12:57
Godzio:
albo
Pierwsza gra z 4 drużynami
Druga gra z 3 drużynami (nie z sobą i nie z pierwszą)
Trzecia gra z 2 drużynami
Czwarta gra z 1 drużyną
4 + 3 + 2 + 1 = 10
5 paź 13:00
jakubs: Na pewno ? Każda z drużyn ma zagrać z każdą dokładnie raz.
5 paź 13:02
WueR:
W Twoim rozumowaniu z autorskiego postu trzeba jeszcze podzielic przez dwa − inaczej liczymy
kazdy mecz podwojnie (czyli mecz druzyny A i B to inny mecz niz mecz druzyn B i A).
5 paź 13:04
jakubs: No tak racja
WueR. Coś czuje, że będą schody z dyskretną
5 paź 13:05
WueR:
Cwiczenia co drugi tydzien masz?
5 paź 13:09
jakubs: 2. Rzucamy: a) dwiema, b) trzema, c) czterema, d) n symetrycznymi monetami. Ile istnieje
wszystkich możliwych wyników rzutu?
a) 62=36
b) 63=216
c) 64=1296
d) 6n
Ok ?
5 paź 13:10
jakubs: Co tydzień. Miałem w piątek, ale gostek ma zmienić termin i może być tak, że ćwiczenia będę
miał jutro...
5 paź 13:10
WueR:
Monetami, nie kostkami.
5 paź 13:11
jakubs: Z rozpędu zrobiłem zadanie 3. Rzucamy: a) dwiema, b) trzema, c) czterema, d) n symetrycznymi
kostkami do gry. Ile
istnieje wszystkich możliwych wyników rzutu?
A do zadania drugiego to tak:
a) 22=4
b) 23=8
c) 24=16
d) 2n
5 paź 13:13
jakubs: 4. Ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych z cyfr 4, 5, 6?
3
5=243
5. Czterech studentów zdaje egzamin. Iloma sposobami mogą im być wystawione noty,
jeżeli wiadomo, że student nie otrzyma noty niedostatecznej?
Czyli każdy może otrzymać jedną ocenę z zakresu 2−5. Czyli 4 sposoby.
Proszę o sprawdzenie zadań 2,3,4,5. Chciałbym to ogarnąć porządnie
5 paź 13:24
jakubs: W zadaniu 5 to w sumie zależy jakie są oceny. Bo mogą być 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, więc będzie
5 sposobów.
5 paź 13:29
razor: 5) szkolnie − 2,3,4,5,6
na uczelni − 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0
Ocen jest tyle samo
5 paź 13:31
jakubs: Ok, czyli w piątym ostatecznie 5 sposobów. A Reszta zadań dobrze ?
5 paź 13:35
jakubs: UP
5 paź 14:09
jakubs: 6. Na ile sposobów można wybrać dwie karty z talii zawierającej 52 karty?
5 paź 15:24
Lukas: Dobrze.
5 paź 15:27
jakubs: 7. Rzucamy dwiema kostkami do gry. Ile istnieje wyników rzutów, w których suma oczek
jest większa od dziesięciu?
Będą to pary: (6,5) i (6,6), a więc 2 ?
5 paź 15:28
jakubs: W sumie to nie wiem, czy dodawać do tego jeszcze parę (5,6).
5 paź 15:32
#banasz: 2 pary, ale 3 rozne wyniki rzutow (5,6); (6,5); (6,6)
5 paź 15:33
jakubs: Dzięki.
Ponawiam prośbę o sprawdzenie:
2. Rzucamy: a) dwiema, b) trzema, c) czterema, d) n symetrycznymi monetami. Ile istnieje
wszystkich możliwych wyników rzutu?
a) 22=4
b) 23=8
c) 24=16
d) 2n
3. Rzucamy: a) dwiema, b) trzema, c) czterema, d) n symetrycznymi kostkami do gry. Ile istnieje
wszystkich możliwych wyników rzutu?
a) 62=36
b) 63=216
c) 64=1296
d) 6n
4. Ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych z cyfr 4, 5, 6?
35=243
5 paź 15:38
jakubs: 8. Z ilu osób składa się grupa, jeżeli wiadomo, że można je posadzić w trzyosobowych
ławkach na sześć sposobów?
Tutaj nie mam pomysłu.
5 paź 15:48
jakubs: 9. Rzucamy dwiema kostkami do gry i sumujemy oczka. Jaka wartość sumy ma najwięcej
możliwości?
Narysowałem sobie tabelkę i wychodzi, że 7.
10. Ile istnieje liczb pięciocyfrowych o nie powtarzających się cyfrach?
9*9*8*7*6=27216
11. Z klocków o różnych kolorach ułożono słowo MATEMATYKA. Ile istnieje takich
możliwości?
Na to zadanie też nie mam pomysłu.
5 paź 16:21
Mila:
11) slowo MATEMATYKA ma
2 litery M
3 literyA
2 literyT
1 literę E
1 literę Y
1 literę K
Zatem możesz przestawić litery powtarzające się między sobą i dalej będziesz miał wyraz
MATEMATYKA.
2!*3!*2! reszta liter na swoim miejscu
5 paź 16:38
jakubs: Aa to o to chodzi, dziękuję Milu. Mogłaby Pani sprawdzić resztę zadań, jest to dla mnie
bardzo ważne, bo może się okazać, że jutro będę miał ćwiczenia.
5 paź 16:45
Mila:
1,2,3,4 w porządku
5) 4 studentów, 5 ocen
54 − liczba sposobów wystawienia ocen
6, dobrze
7)3 wyniki (5,6),(6,5), (6,6)
8) Chyba 3 osoby
w jednej ławce wszystkie : 3!=6
Każda w innej ławce : 3!=6
9) suma 7
dalej dobrze.
5 paź 17:23
jakubs: Teraz będę wracał do Krakowa, jak dojadę to zerknę na Pani wpis. Dziękuję bardzo za pomoc
5 paź 17:26
Mila:
Napisz po ćwiczeniach, jeśli asystent, będzie miał co innego na mysli.( w 8)
W matematyce dyskretnej różne rzeczy się zdarzają.
5 paź 20:53
jakubs: 13. Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest podzielna przez
3.
9*3*10=270
6 paź 13:51
Mila:
cyfra dziesiątek podzielna przez 3:
0,3,6,9
9*4*10
6 paź 15:48
jakubs: Ajj no tak zapomniałem o 0

14. Ile jest liczb trzycyfrowych, których pierwsza cyfra jest parzysta a pozostałe nieparzyste.
4*5*5=100
15. Ile jest liczb czterocyfrowych, których pierwsza i ostatnia cyfra jest parzysta a pozostałe
nieparzyste.
4*5*5*5=500
6 paź 16:17
jakubs: Sprawdzi ktoś ? Jutro mam ćwiczenia, a jeszcze kilka zadań zostało.
6 paź 18:20
jakubs: Tylko 2 zadanka do sprawdzenia.
6 paź 23:50
Mila: 14,15 dobrze.
6 paź 23:58
Janek191:
z.8
3 bo 3 ! = 6
7 paź 07:15
jakubs: Dziękuję ! Teraz mogę iść na zajęcia
7 paź 07:40
Janek191:
@Jakubs
Jaki kierunek studiujesz ?
7 paź 07:43
jakubs: Informatykę
7 paź 09:54
jakubs: Miałem zajęcia, ale były zajęcia organizacyjne

Może w przyszłym tygodniu się uda porobić jakieś zadanka.
7 paź 16:45