Rozwiąż równania metodą algebraiczną
Kuba: Dzień dobry! Mam problem z zadaniem domowym. Nie liczę na rozwiązanie za mnie całego zadania
domowego lecz tylko tych dwóch podpunktów z którymi sobie nie radzę.
rozwiąż równania:
a) |x+1|+|3−x|=6−x
połowa zadania mi się zgadza z odpowiedzią. tzn. x=2 natomiast nie wiem jak ułożyć drugą
możliwość gdzie x=−4.
b)|x+2|−2x−7+x=1
Tego zadania nie potrafię rozwiązać poprawnie. Odpowiedzi z tyłu podręcznika wychodzą mi
zupełnie inne. Ma wyjść x=1,5.
5 paź 12:37
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html tu masz przyklady do a)
Natomiast b) mozemy zapisac tak
|x+2|−x−7=1
|x+2|=1+7+x
|x+2|=8+x i teraz zobacz dla x>=−2 |x+2|=x+2
nasze rownanie bedzie wygladac tak
x+2=8+x
x−x=8−2
0=6 sprzecznosc czyli dla x>=2 rownanie nie ma rozwiazania
Teraz liczymy dla x<−2 i dla tych x
ow |x+2|= −(x+2)= −x−2
wiec −x−2=8+x
−x−x=8+2
−2x=10
x=−5
Teraz odpowedz sobie na pytanie czy x=−5 nalezy do przedzialu x<−2 ?
Jesli tak to napisz jakie jest rozwiazanie tego rownania
5 paź 12:51
5-latek: Rowiazalem CI ten przyklad dla tego ronania co napisales
jesli ma byc x=1,5 to zle przepisales rownanie
Ale masz scemat wiec sobie policz dla prawidlowego rownania
5 paź 12:53
Kuba: Wydaje mi się, że zamiast −2x napisałeś −x. Tak czy inaczej schemat już mam
5 paź 13:24
5-latek: Kuba −2x+x=−x
5 paź 13:28