matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równania metodą algebraiczną Kuba: Dzień dobry! Mam problem z zadaniem domowym. Nie liczę na rozwiązanie za mnie całego zadania domowego lecz tylko tych dwóch podpunktów z którymi sobie nie radzę. rozwiąż równania: a) |x+1|+|3−x|=6−x połowa zadania mi się zgadza z odpowiedzią. tzn. x=2 natomiast nie wiem jak ułożyć drugą możliwość gdzie x=−4. b)|x+2|−2x−7+x=1 Tego zadania nie potrafię rozwiązać poprawnie. Odpowiedzi z tyłu podręcznika wychodzą mi zupełnie inne. Ma wyjść x=1,5.
5 paź 12:37
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html tu masz przyklady do a) Natomiast b) mozemy zapisac tak |x+2|−x−7=1 |x+2|=1+7+x |x+2|=8+x i teraz zobacz dla x>=−2 |x+2|=x+2 nasze rownanie bedzie wygladac tak x+2=8+x x−x=8−2 0=6 sprzecznosc czyli dla x>=2 rownanie nie ma rozwiazania Teraz liczymy dla x<−2 i dla tych xow |x+2|= −(x+2)= −x−2 wiec −x−2=8+x −x−x=8+2 −2x=10 x=−5 Teraz odpowedz sobie na pytanie czy x=−5 nalezy do przedzialu x<−2 ? Jesli tak to napisz jakie jest rozwiazanie tego rownania
5 paź 12:51
5-latek: Rowiazalem CI ten przyklad dla tego ronania co napisales jesli ma byc x=1,5 to zle przepisales rownanie Ale masz scemat wiec sobie policz dla prawidlowego rownania
5 paź 12:53
Kuba: Wydaje mi się, że zamiast −2x napisałeś −x. Tak czy inaczej schemat już mam
5 paź 13:24
5-latek: Kuba −2x+x=−x
5 paź 13:28