PW: Obliczmy najpierw ile jest ciągów 4−wyrazowych, w których wartościami są tylko dwie różne
liczby spośród {0,1,2,...,9}. Proces tworzenia takich ciągów jest dwuetapowy − najpierw
| | | |
wybieramy dwie różne liczby spośród 10 − można to zrobić na | = 45 sposobów. Mając dwie |
| | |
różne liczby a i b możemy utworzyć następujące ciągi 4−wyrazowe, w których każda z liczb
występuje co najmniej raz:
a) sześć ciągów z równą liczbą elementów a i b:
(a,a,b,b)
(a,b,b,a)
(a,b,a,b)
(b,b,a,a)
(b,a,a,b)
(b,a,b,a)
b) 4 ciągi z trzema elementami a:
(a,a,a,b)
(a,a,b,a)
(a,b,a,a)
(b,a,a,a)
c) również 4 ciągi z trzema elementami b
Razem dla dowolnych a i b róznych między sobą można utworzyć 6+4+4 = 14 ciągów przyjmujących
obie te wartości.
Można to oczywiście policzyć wzorem na permutacje z powtórzeniami, nie wypisując:
| | 4! | | 4! | |
|
| + 2 |
| = 6+2·4 = 14. |
| | 2!2! | | 3! | |
Odpowiedź na pytanie o liczbę ciągów jest zatem gotowa:
| | | | 4! | | 4! | |
| ·( |
| + 2 |
| ) = 45·14. |
| | | 2!2! | | 3! | |
Policz samodzielnie ile jest ciągów, które przyjmują tylko 2 wartości, ale na pierwszych
miejscach mają 0 (trzy zera, dwa zera, jedno zero) − takie ciągi nie są modelem matematycznym
liczby czterocyfrowej.