algebra
jerey: indukcyjnie pokazac, ze liczna n5−n jest podzielna przez 5. n≥2 ∧n∊ℕ
1.
n=2
25−2=5a
32−2=5a
30=5a
a=6
2.
Zał. n5−n=5a
3.
Teza (n+1)5−(n+1)=5a
teraz pytanie jak to udowodnić
Zwykle wychodze z prawej strony założenia, lecz tutaj nie wiem jak postąpić?
5 paź 12:31
5 paź 12:35
yuka:
dla n=1 zachodzi
Z : n=k ⇒ k5−k= 5s , s∊C
T: n=k+1 ⇒ (k+1)5−(k+1)= 5t , t∊C
Dowód : L= k5+5k4+10k3+10k2+5k+1−k−1=k5−k +5k(k+1)(k2+k+1)= 5s+ 5u = 5t
bo u=(k+1)(k2+k+1) ∊C
5 paź 12:48
jerey: dzięki yuka
5 paź 12:58