matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
indukcja
kyrtap:
Udowodnić nierówność indukcyjnie:
n
n! < (
)
n
dla n≥6
2
1. n = 6 L = 6! = 720
6
P = (
)
6
= 729
2
L<P 2. T(n+1)
n+1
(n+1)! < (
)
n
+
1
2
3.
n
L = (n+1)! = n!(n+1) < (
)
n
(n+1) < (co dalej
)
2
5 paź 12:21
kyrtap:
5 paź 12:37
kyrtap:
proszę o pomoc w tym zadaniu
5 paź 13:57
kyrtap:
5 paź 15:46