Rozkład Wielomianu
Zbyyy: A)
Zad 6 liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = a
3 − 2ax
2 − 6x + 2a wyznacz a
Zad 7 Rozwiąż równianie
a) (4x + x
3)(16 − 24x + 9x
2) = 0
b) 4x
4 = 9x
2
Zad 8 Wykaż że wielomian W(x) = 2x
4 − 3x
3 + 8x
2 ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
B)
Zad6 Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) x
3 − 2(m+1)x
2 − 6mx +9 wyznacz m
Zad7 Rozwiąż rownanie
a) (9x
2 + x
4)(x
3 − 10x
2 + 25x) = 0
b) 9x
3 = x
Zad8 wykaż że wielomian W(x) = x
4 + 4x
2 +3 nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Musze mieć te wszystkie zadania rozwiązane w zeszycie na pozytywną ocenę Proszę o rozwiązanie
dziękuje
5 paź 12:14
Zbyyy: ktoś coś ?
6 paź 08:22
===:
... musisz mieć rozwiązane w zeszycie ... i pozytywną ocenę ...
A ocenę za co? Bierz się do roboty ... to co zapodajesz to podstawy.
Tyle, że Ty chyba jeszcze masz wakacje ... obudź się −
6 paź 08:45
===:
... a zadanie 6 ... to pewnie i przepisałeś z błędem
6 paź 08:50
===:
... zadanie 8 ... to też bzd...
6 paź 08:52
J:
.... ma rację
=== .... , podpowiem Ci tylko w trzech zadaniach, abyś nie narobił głupot
..
| | 3 | | 3 | |
4x4 = 9x2 ⇔ 4x4 − 9x2 = 0 ⇔ x2(4x2 −9) = 0 ⇔ x = 0 lub x = |
| lub x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
9x3 = x ⇔ 9x3 − x = 0 ⇔x(9x2 − 1) = 0 ⇔ x = 0 lub x = |
| lub x = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Zad.8) podstawiasz t = x
2 ..... pokazujesz, że równanie : t
2 +4t +3 ma tylko ujemne
rozwiązania, więc równanie wyjsciowenie ma ich wogóle.
6 paź 08:55
Zbyyy: Macie racje w 6 jest x
3 nie a
3 przepraszam

Dziekuje
6 paź 09:01
J:
Do zad. 6) z treści zadania wynika,że W(2) = 0 ... i teraz spróbuj sam...
6 paź 09:07
Zbyyy: Zrobiłem 6 w obu grupach
a) a=6
b) m=1/2
dobrze ?
6 paź 09:09
Zbyyy: a jeśli chodzi o 8 w grupie a, wyciągnąłem x
2 przed nawias, wyszło mi ze jest 1 pierwiastek
x=0 bo w 2 nawiasie Δ<0
6 paź 09:11
J:
Pokaż, jak liczyłeś zad. 6 w A...
6 paź 09:12
J: A 8) .. dobrze.
6 paź 09:13
Zbyyy: Zle przepisałem dane przepraszam niedopatrzenie, powinno być ax3 − 2ax2 −6x +2a
6 paź 09:14
Zbyyy: 8a − 8a −12 +2a =0
2a=12
a=6
6 paź 09:16
J:
... jesli tak, to OK .... na przyszłość uważnie przepisuj treść zadań, zaoszczędzi to czasu
....
6 paź 09:24