Czesc urojona "j" liczby zespolonej
Dawid: Ile wynosi czesc urojona "j" liczby zespolonej.
j do kwadratu to −1
a samo j, nie podniesione do kwadratu?
5 paź 11:53
J:
z = a + bi .... a − częćś rzeczywista, b − część urojona , i − jednostka urojona: i = √−1
5 paź 11:55
Dawid: ?
5 paź 12:51
J:
....co ?
5 paź 12:52
PW: j = 0+1j
Część rzeczywista tej liczby jest równa zeru, a część urojona to liczba 1.
Wbrew nazwie część urojona liczby zespolonej to liczba rzeczywista − ta która stoi przy j.
Lepiej to zrozumiemy, gdy napiszemy liczbę zespoloną jako parę:
z = (a,b)
a jest nazywana częścią rzeczywistą, zaś b − częścią urojoną liczby zespolonej z.
5 paź 13:00
J:
....chyba nie ot chodziło autorowi .... tam nie jest powiedziane,że: z = j ( j = 0 + 1*j )
5 paź 13:15
PW: Tak zrozumiałem pytanie "a samo j, nie podniesione do kwadratu"?
Okazuje się, że sztuką jest poprawne zadanie pytania − tak żeby inni zrozumieli o co pytamy.
5 paź 13:22
J:
.... ot sedno sprawy ..

.. pozdrawiam...
5 paź 13:23
Dawid: czyli jeżeli będzie 5+i, to część rzeczywista to 5, a część urojona to 1, czy −1?
5 paź 15:01
PW: Ta liczba to
(5, 1).
Tylko dla wygody przy rachunkach zapisujemy ją w postaci
(5, 0) + (0, 1) = 5 + i
jedno i, nie minus jedno.
5 paź 15:40