matematykaszkolna.pl
kresy Krystek10: Korzystając z definicji kresów wykazać, że
 1 
inf(1 +

; n ∊ N} = 1
 n 
Jak sie robi zadania takiego typu ? cos z ∀∊>0 ∃x∊A m + ∊ > a ? Proszę o podpowiedź emotka
5 paź 11:34
PW: Tu akurat bardzo prosto: Każda liczba z badanego zbioru jest większa od 1:
 1 
(1) 1 +

> 1.
 n 
Liczba 1 jest więc ograniczeniem z dołu tego zbioru. Weźmy dowolną ε > 0 i zbadajmy, czy 1 + ε też jest ograniczeniem z dołu:
 1 
(2) 1 +

> 1 + ε .
 n 
O ile nierówność (1) była oczywista − spełniona dla wszystkich n∊N\{0}, to nierówność (2) musimy rozwiązać:
 1 

> ε
 n 
 1 
n <

ε 
Rozwiązaniem tej nierówności nie są wszystkie liczby naturalne − spełniają ją tylko liczby od 1
 1 
do [

] − co oznacza, że 1 + ε nie jest ograniczeniem z dołu badanego zbioru −
 ε 
nieskończenie wiele elementów tego zbioru nie spełnia nierówności (2) (przepraszam za masło maślane, ale nie wiem, w którym momencie występuje trudność).. Wniosek: Liczba 1 jest największym ograniczeniem z dołu, czyli kresem dolnym zbioru. Uwaga: W powyższym rozumowaniu zakładaliśmy, że 0 < ε < 1, dla ε ≥ 1 nie ma co badać − liczba 1 + ε byłaby większa od wszystkich elementów zbioru, a więc na pewno nie byłaby ograniczeniem z dołu.
5 paź 14:10
Kris: Dzieki PW, troche mi rozjasniles sposob rozwiazywania tego typu zadan, nie wiem jednak jak sie zabrac za sup { x ∊ Q ; x > 0 i x2 < 2} = 2
5 paź 22:40
Kris: tu Krystek jakby co
5 paź 22:40
PW: Analogicznie, korzystając tym razem z definicji supremum. Pokazać, że 1. wszystkie elementy zbioru są mniejsze od 2 2. liczba 2 nie da się polepszyć, to znaczy każda mniejsza od niej już nie jest ograniczeniem z góry dla badanego zbioru. 1. oczywiste, ale pokazać trzeba i wypowiedzieć wniosek: 2 jest ograniczeniem z góry. 2. Bierzemy dowolną ε > 0 i pokazujemy, że 2 − ε nie jest ograniczeniem z góry dla wszystkich elementów zbioru, po prostu rozwiązujemy układ nierówności x2 < 2 ∧ 0 < x < 2 − ε by pokazać, że nie wszystkie elementy zbioru spełniają nierówność x < 2 − ε, czyli że każda liczba mniejsza od 2 już nie jest ograniczeniem z góry, co oznacza, że 2 jest najmniejszym ograniczeniem z góry (supremum).
6 paź 14:39