Wielomiany
Angela: Oblicz sumę współczynników wielomianu W, gdy
a) W(x) = (log4 + 2xlog5)
b) w(x) = (3√3x −3√2)40 ( 3√9x2 +3√6x+4√3)40
5 paź 11:15
J:
...a) log4 + log52 = log100 = 10
5 paź 11:19
Andrzej: Suma współczynników wielomianu to W(1)
5 paź 11:20
Angela: Ja wiem ze suma wielomianu to w(1) Nie wiem jak wyliczyć log4 i log5 oraz jak pierwiastki
szescienne wyliczyć, nie chce rozwiązania tego, tylko wyjasnienie
5 paź 11:23
Kacper: Zobacz, czy dobrze przepisałaś
5 paź 11:28
5-latek: DO a) potrzeba znac wzory na logarytmy
Wstaw w miejsce x=1 i liczysz
5 paź 11:28
Angela: w 1szym zapomnialam zamknac nawias i dac na koncu 5, za nawiasem
a w 2gim pomylilam i zamiast 4√3 to powinno byc 4√4
Log4 wynosi 0,6021 ale to mi nie da wyniku dobrego..( wiem, bo odp sa w ksiazce)
Wczoraj liczyłam i sie meczylam z tym..
5 paź 11:32
Kacper: Napisz jeszcze raz porządnie, to ci pomogę
5 paź 11:33
Angela:
a) W(x) = (log4 + 2xlog5)5
b) w(x) = (3√3x −3√2)40 ( 3√9x2 +3√6x+3√4)40
5 paź 11:39
Angela: .
5 paź 12:02
5-latek: np a)
Podstaw za x=1 i wylicz ten nawias
5 paź 12:04
Angela: (log4 + 2 *1 log5)5
5 paź 12:29
5-latek: No to dalej trzeba liczyc
w(1)= (log4+2log5)5
W(1)= (log4+log52)5
w(1)= (log4+log25)5
W(1)= dalej juz sama licz
zastosuj wzor logax+logay=loga(x*y)
5 paź 12:39
Angela: hmm..
to bedzie W(x) = log10 (4*25)5 ?
i potem w(1) = log10 (100)5 ?
5 paź 13:00
Angela: Zgadza sie ?
5 paź 14:12
5-latek: W(1)= (log10100)5
W(1)=25
jest to logarytm dziesietny i podstawy nie piszsemy
5 paź 15:39