TRudne zadanie
Kasia: Dwa okręty wyruszyły jednocześnie w kierunkach do siebie prostopadłych, jeden z prędkością
v1=30 km/h, drugi z
prędkością v2=40 km/h. Oblicz prędkość Vw wzajemnego oddalania się okrętów oraz ich odległość r
po upływie czasu t = 132 min.
Jak rozwiązać trudne zadanie

V1=30km/h
v2=40km/h
t=132min=
13260=
3315
S1=30*
3315=66km
S2=40*
3315=88km
co dalej zrobic....
5 paź 10:55
MQ:

v
3 − prędkość wzajemnego oddalania się.
Liczysz ją z trójkąta prostokątnego:
v
3=
√v12+v22
odległość potem liczysz jako v
3*t
5 paź 11:48
Kasia: to tak 662+882=12100
√12100=110km odległość
V=302+402=2500
√2500=50 km predkosc dobrze zrobilam ?
5 paź 11:55
MQ: Prędkość podaje się w km/h
5 paź 11:59
Kasia: Dziękuje za dobre serce !
5 paź 12:11