Kombinatoryka
Klaudia: W języku pewnej cywilizacji występuje 4 różne samogłoski i 6 różnych spółgłosek. Słowo w tym
języku to każdy układ 2. Proszę nie tylko o rozwiązanie ale też o wyjaśnienie !
5 paź 10:46
Buuu: układ dwóch czego?
a) głosek?
b) różnych głosek?
c) głosek różnego typu?
ad a)
10 możliwych głosek na pierwszym miejscu i 10 możliwych na drugim,
10*10=100
ad b)
10 możliwych głosek na pierwszym miejscu i 9 możliwych na drugim
10*9=90
ad c)
4 możliwe głoski na pierwszym miejscu, 6 mozliwych na drugim, lub kolejność zamieniona
miejscami.
4*6*2=48
5 paź 10:53
Klaudia: 2 różnych samogłosek i 4 różnych spółgłosek. Kolejność ma znaczenie. Olblicz ile różnych słów
występuje w tym języku.
5 paź 10:54
Buuu:
2 różne samogłoski: 4*3 = 12
4 różne spółgłoski: 6*5*4*3 = 360
A więc mamy sześć liter: 360*12 = 4320
A teraz wszystkie możliwości ustawień sześciu ponazywanych elementów w ciąg:
P6 = 6! = 720
Zatem wszystkich słów jest 720*4320 = 3.110.400
5 paź 11:04
Buuu:
Przepraszam, mały błąd w rozumowaniu.
Teraz będzie dobrze.
Mamy sześcioelementowe słowo.
1) Możliwości wyboru dwóch miejsc na samogłoski z pośród sześciu jest:
2) Możliwości obsadzenia dwóch miejsc konkretnymi samogłoskami jest:
4*3 = 12
3) Możliwości obsadzenia pozostałych czterech miejsc konkretnymi spółgłoskami jest:
6*5*4*3 = 360
Zatem słów jest:
15*12*360 = 64.800
5 paź 11:14
Klaudia: Dzięki tobie to zrozumiałam, a mogłabyś tym sposobem zrobić podobne zadanie. Ile jest liczb
sześciocyfrowych, które mają cztery cyfry parzyste i dwie nieparzyste?
5 paź 12:17
Klaudia: Dobra już nie musisz zrobiłam je twoim sposobem i sprawdziłam i mam dobrze
5 paź 12:25