venus: rozwiąż nierówności kwadratowe:
x+3 x-1 2x2 - 7x - 29 x2 - 4
------- > ------ , 1< --------------------- <2 , ------------- <0
x-3 x+5 x2 - 2x - 15 x2 - 5x
16 paź 14:07
:-): x+3 x-1
------- > ------
x-3 x+5
D=R\{3,-5}
x+3 x-1
------- - ------ >0
x-3 x+5
x+3 )(x+5) (x-3)( x-1)
------------- - --- ------ >0
( x-3)(x+5) (x-3)(x+5)
x2+8x+15-x2+4x-3
-------------------------->0
(x-3)(x+5)
12x+12
----------->0
(x-3)(x+5)
(12x+12)(x-3)(x+5)>0
12x+12=0 x-3=0 x+5=0
x=-1 x=3 x=-5
Odp.(-5,-1) lub (3,∞)
16 paź 17:06
venus: Dzięki bardzo.
17 paź 08:26
Danielo: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = 3x2 - 6x + 9.
1.Podać przedziały monotoniczności funkcji.
2. Uzasadnić, że prawdziwa jest nierówność f(3√6)> f(5√2)
17 paź 08:35