ruch przyspieszony
xyz: nie rozumiem co źle robię... wytłumaczy ktoś?
Sanki ruszające z miejsca, zjeżdżają z góry ruchem jednostajnie przyspieszonym. W ciągu
pierwszych czterech sekund ruchu pokonują drogę 16m. Oblicz:
a) przyspieszenie sanek,
b) czas po którym osiągną prędkość równa 10 m/s
ad. a)
liczyłam to ze wzoru Δs4 = s4 − s3
16 = 1/2 * a * 42 − 1/2 * a *2
a = 4.57 m/s2 i już w tym jest coś źle bo ma wyjść 2m/s2
o co w tym chodzi?
5 paź 10:37
xyz: 16 = 1/2 * a * 42 − 1/2 * a * 32 − tak ma być trójkę mi ucieło
5 paź 10:38
Andrzej: Wzór, z którego korzystasz, jest na drogę przebytą w czwartej sekundzie ruchu, a nie po
czterech sekundach ruchu, widzisz różnicę ?
5 paź 10:44
Buuu: W ciągu 4 pierwszych sekund, nie w czwartej sekundzie.
5 paź 10:45
Fizyk ale też matematyk: Policz to od nowa a jak policzysz to zmykaj stad i juz nigdy nie wracaj
5 paź 10:47
Fizyk ale też matematyk: Kurde jak moze byc czwarta sekunda
5 paź 10:48
xyz: w takim razie teraz się zgadza, dziękuję wam bardzo
5 paź 10:49