wartość m
Rew: Dla jakich wartości liczby m nierówność m/ (x² +1) <1 jest prawdziwa dla wszystkich x∈R?
Ma wyjść m∈(−oo, 1). Proszę nie tylko o rozwiązanie, ale o wyjaśnienie.
Przy okazji mam pytanie, bo nie jestem pewna: jak z f(x)=4(x−2)(x+1) obliczyć współrzędne
wierzchołka? xw ma należeć do przedziału <−1,4>.
5 paź 10:30
J:
| | m | |
... narysuj wykres f(x) = x2 + 1 ..... Jeżeli |
| < 1 ⇔ m < x2+1... |
| | x2+1 | |
zatem prosta równoległa do osi OX: y = 1 musi leżeć poniżej minimum f(x) = 1,
czyli m ∊ (−
∞,1)
.... x
w leży w środku pomiędzy miejscami zerowymi x = 2 i x = − 1 ( oblicz)
5 paź 10:37
Rew: Czemu akurat wykres takiej funkcji?
5 paź 10:40
J:
... bo masz warunek: m < x2+1
5 paź 10:43
J: ... tam jest chochlik .... prosta y = m musi leżeć poniżej minimum ...
5 paź 10:45
Rew: Czyli jakbym miała warunek m<x−1 to bym rysowała prostą x−1?
5 paź 10:46
Fizyk ale też matematyk: Nie. Nie mozesz
5 paź 10:49
J:
| | m | |
... nie ... to byłoby już inne zadanie: |
| < 1 ... i tutaj już nie można obustronnie |
| | x−1 | |
mnożyć przez: x −1
5 paź 10:50
Rew: Trochę mi to nie pasuje, ale ok. Spróbuję.
5 paź 10:57