równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi
Monika: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają równanie.
Przykład |y+1|=2x+4 zrobiłam tak:
y+1=0
y= −1
1. y ∊(−∞,−1)
−y−1=2x+4
y=−2x−5
tabelka:
x 0 −1
y −5 −3
2. y∊ <−1,+∞)
y+1=2x+4
y=2x+3
tabelka:
x 0 1
y 3 5
Później narysowałam według tabelek.
Jak zrobić przykłady:
|x−y|−y=4
albo
|y|=3x
Podstawić wartość bezwzględną do zera? x−y=0 nic mi nie wnosi chyba do zadania.Proszę o pomoc.
5 paź 09:52
MQ: |x−y|−y=4
1. x<y: −x+y−y=4 ⇒ x=−4
2. x≥y: x−y−y=4 ⇒ y=12x−2
5 paź 10:02
MQ:

Jeszcze wykres
5 paź 10:11
MQ: |y|=3x ⇒ x=13|y|
Rozwiązujesz jakby y było odciętą, a x rzędną.
5 paź 10:13
J:
... zad 2) x ≥ 0 .... i teraz rysujesz wykres y = 3x w przedziale : [0,+∞) i odbijasz
symetrycznie względem osi OX
5 paź 10:30
Monika: Dziękuję bardzo!
5 paź 11:16