ruch przyspieszony
xxx: Wydaję mi się że jest błąd w odpowiedzi, czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to rozwiązałam?
Narciarz zjeżdżając po zboczu uzyskuje prędkość 8 w czasie 4s. Zakładając, że narciarz porusza
się ruchem jednostajnie przyspieszonym, oblicz:
c) droga przebyta przez narciarza w ciągu czwartej sekundy ruchu.
mi wychodzi 7m, a w odpowiedziach jest 4m. Czy mój wynik jest poprawny,a jeśli nie to proszę o
wyjaśnienie
5 paź 09:41
adrian: Predkość 8 czego? ms? kmh?
5 paź 09:49
Saizou :
V=8 m/s (zakładam że m/s bo nie napisałeś)
t−4s
załóżmy że prędkość 8m/s uzyskał o momentu rozpoczęcia ruchu czyli od t
o=0 zatem
| | ΔV | | Vk−Vp | | 8−0 | |
a= |
| = |
| = |
| =2 m/s2 |
| | Δt | | tk−tp | | 4−0 | |
| | 1 | |
s= |
| at2 (bo nie było prędkości początkowej) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Δs"4"=s4−s3= |
| *2*42− |
| *2*32=16−9=7 [m] |
| | 2 | | 2 | |
ale mogę się mylić
5 paź 09:51
xxx: tak, m/s, bardzo przepraszam, że nie napisałam. czyli mój wynik jednak jest poprawny?
5 paź 09:58
adrian: Mi również wychodzi 7m...
5 paź 09:59
xxx: w takim razie, bardzo dziękuję za sprawdzenie
5 paź 10:01