Witam potrzebuje pomocy z rozwiązaniem tej całki
Pomocy :): Oblicz
∫(1/((2x/1+x)−x))dx
5 paź 08:50
MQ: Po co tak skomplikowanie piszesz: (1/((2x/1+x)−x))?
| | 2x | |
2x/1+x= |
| +x = 2x+x = 3x przecież! |
| | 1 | |
więc masz:
(1/((2x/1+x)−x)) = 1/((3x)−x) =1/(3x−x)=1/2x
W efekcie masz prostą całkę:
5 paź 10:23
Pomocy :): W efekcie powinno wyjść logx−2log(x−1) a mi na zeden sposób to nie wychodzi
5 paź 12:14
J:
| | 1 | |
.... czy funkcja podcałkowa to: |
| |
| | | |
5 paź 12:23
Pomocy :): tak
5 paź 12:38
J:
| | x+1 | | x+1 | | 1 | |
..=∫ |
| dx = ∫ |
| dx = − ∫ |
| dx = ..... i wynik nieco inny niż |
| | −x2 − x | | −x(x+1) | | x | |
podałeś...
5 paź 13:04
J:
| | x+1 | |
.....źle... = ∫ |
| dx = .... i rozkład na ułamki proste... |
| | −x2 +x | |
5 paź 13:12