Narysuj wykres funkcji trygonometrzycznej
Ania: Narysuj wykres funkcji y=sinx−|
sinx2|
POMOCY, NAWET NIE WIEM JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ
5 paź 00:28
5-latek: Czego krzyczysz ?
| | a | | |a| | |
Jest taka wlasnosc wartosci bezwzglednej | |
| |= |
| |
| | b | | |b| | |
| | sinx | | |sinx| | | |sinx| | |
wobec tego | |
| |= |
| = |
| |
| | 2 | | |2| | | 2 | |
teraz |sinx| definicji wartosci bezwzlednenej napisz czemu jest rowna
5 paź 00:41
Ania: To będą liczby powyrzej 0, ale jak to odjąć od sinx?
5 paź 00:50
Ania: Tak aby narysować wykres?
5 paź 00:50
5-latek: Moze tak
napisz tutaj definicje wartosci bezwzglednej czyli |x|= dokoncz
5 paź 00:53
Ania: |x| 1.przypadek x gdy x>0
2. przypadek −x gdy x<0
5 paź 00:57
5-latek: popraw tam sobie 1 przypadek gdy x≥0
To teraz napisz wedlug tej definicji czemu jest rowna |sinx| dla x>=0 (najpierw
rozpatrzymy ten przypadek
5 paź 01:00
Eta:
| | 1 | | 1 | |
dla sinx≥0 y= sinx− |
| sinx ⇒ y= |
| sinx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
dla sinx<0 y= sinx+ |
| sinx ⇒ y= |
| sinx |
| | 2 | | 2 | |
{ 0,5sinx dla sinx≥0
y= {
{ 1,5 sinx dla sinx <0
5 paź 01:02
Ania: czyli dla x>=0: y=sinx−sinx2
5 paź 01:03
Ania: aaaaa..... rozumiem..... dziękuję 5−latku i Eta.
5 paź 01:04
5-latek: No dobrze . Ale zapisuj to ≥ 0 . Ja z pewnych wzgledow musze pisac >=
czyli y= ile ?
MOzesz zobaczyc na post
Ety
5 paź 01:09
5-latek: No i potrzebny byl ten placz ?
5 paź 01:11
Ania: Nie, dziękuję. Możecie mi jeszcze powiedzieć jedną rzecz? Jam mam podobne zadanie y=|tgx|*ctgx
to wynikiem będzie y=1 i y=−1? Dobrze obliczyłam?
5 paź 01:15
Ania: Znaczy miało być: "Nie potrzebny był płacz. Dziękuję". Zamiast "Nie, dziękuję" xD
5 paź 01:16
5-latek: Ja rozumiem

Ja mysle ze tutaj w tym przypadku musisz zrobic zalozenie ze dla tych x dla ktorych tgx≠0 i
ctgx≠0
I tak bedzie jak obliczylas
5 paź 01:25
Ania: Założenia, oki

Dziękuję

I życie staje się prostsze xD
5 paź 01:27