| −2 | ||
Dziedziną wyrażenia wymiernego: | ||
| (x2−3x)(x2+1) |
ale nie wiem do końca jak rozłożyć drugi nawias
ze wzoru skróconego mnożenia i
wychodzi równanie kwadratowe i delta jest równa zero?
Jesli jeszcze jestes na forum to moze inaczej
Nie ma takiego wzoru skroconego mnozenia jak x2+1 jest ale x2−1 =(x1)(x+1)
Mo to wezmy teaz to wyrazenie x2+1
musimy przyrownac to do 0 wiec x2+1=0
Chcialas to obliczy delta no to masz delta = b2−4ac= 02−4*1*1=−4 wyszla ujemna czyli nie
ma rozwiazan
Zobaczmy teraz na wykres tej funkcji y=x2+1 (ten czerwony )
Widzisz z eten wykres nie przecina osi OX (czyli nie ma rozwiazan )
Natomiast lezy on powyzej osi OX rozwiazaniem rownania x2+1 jest caly zbior liczb R