udowodnij
Janek: Udowodnij, że jeśli a>0 i b>0 oraz a+b=1 to ab≤14
4 paź 23:50
5-latek: Zastosuj zwiazek miedzy srednia arytmetyczna a srednia geometryczna
W zalozeniu masz ze a+b=1 podstaw do wzoru i policz dalej
4 paź 23:54
Fizyk ale też matematyk: na 4 ze dodajesz 3 to bedzie tak ale jesli dodajesz do tego tylka ta jedynke to slabe bedzie
rownanie
podam sobie dzialanie:
α→0 i b≤0 i a+b=1 to te αβ zle

popraw to nie dodalas 3 = g w sensie ciala
4 paź 23:55
Janek: wyszło

wielkie dzięki ale w życiu bym nie wpadł na to że taki wzór istnieje
4 paź 23:56
Eta:
(
√a−
√b)
2≥0
| | a+b | | 1 | | 1 | |
a+b−2√ab≥0 ⇒ a+b≥2√ab ⇒√ab≤ |
| = |
| ⇒ ab≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
5 paź 00:06
Fizyk ale też matematyk: nie, α+β nie rowna sie calym wynikiem ooo..
5 paź 10:44