matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówności
Kasia:
2x
Rozwiąż nierówność f(−x)< 2f(x), jeżeli f(x)=
x+1
11 lis 17:10
M:
4 maj 17:48
Podstawy Geometrii:
−2x
4x
<
1−x
x+1
x≠1 oraz x≠−1
−2x
4x
−
<0
1−x
1+x
−2x(1+x)−4x(1−x
<0
1−x
2
−2x−2x
2
−4x+4x
2
<0
1−x
2
2x
2
−6x
<0
1−x
2
(2x
2
−6x)((1−x
2
)<0 −2x
4
+6x
3
+2x
2
−6x<0 /*(−1) 2x
4
−6x
3
−2x
2
+6x>0 x(2x
3
−6x
2
−2x+6)>0 x=0 (2x
3
−6x
2
−2x+6) / (x−1)=2x
2
−4x−6 x=1 2x
2
−4x−6=0 Δ=16+48=64
√
64
=8
4−8
x
1
=
=−1
4
12
x
2
=
=3
4
x∊(−
∞
,−1)U(0,1)U(3,
∞
)
4 maj 18:25