trygonometria
5-latek: Dobry wieczor
Zeby na razie zakonczyc material z trygonometrii mam takie 3 zadania do zrobienia
Bede je wstawial w osobnych postach . Na razie to
Zadanie nr 1 .
a) znajdz wszystkie osie symetrii sinusoidy
b) znajdz wszystkie osie symetrii cosinusoidy
c) znajdz wszystkie osie symetrii figury zlozonej z sinusoidy i cosinusoidy
Jesli ktos zechcialby by pomoc to bardzo proszse .
4 paź 22:17
Ajtek:

Cześć. Z sinusoidą to będzie chyba tak, trochę niedokładny rysunek.
4 paź 22:22
5-latek: Oczywiscie wykresy tych funcji znam
4 paź 22:23
5-latek:

Witaj
Ajtek
Z ta ukosna to fakt nie wiedzialem .
A z cosinusoida bedzie tak jak na rysunku + do tego os OY?
4 paź 22:31
daras: ta ukośna nie jest osią symetrii
4 paź 22:33
Eta:
Jasne ,że tak jak pisze
daras
4 paź 22:34
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
Na razie tylko poznalem wykresy i wzory redukcyjne
Bardzo dziekuje za pomoc .Naprawde .
4 paź 22:36
Ajtek:
No faktycznie, nie jest ta ukośna osią symetrii. Pilnujcie mnie, bo ja bez formy jestem

.
Cześć
daras.
4 paź 23:19
Mila:
"Składać rysunki" i szukać osi symetrii.
4 paź 23:20
Ajtek:
Hej
Mila 
.
4 paź 23:21
5-latek:

Piszse wksiazce ze y=sinx i y= cos x posiadaja wiele osi symetrii
Tyle ze narysuje y=sinx w przedziale (0,2pi) bo taki jest okres sinusa
Jesli rozpatrzymy rtylko ten przedzial to ja tu nie widze osi symetrii dla sinusoidy
5 paź 11:19
Kacper: Ale przecież sinus i cosinus mają dziedzinę R
5 paź 11:29
5-latek: no chyba z etu chodzi o to ze dla przedzialu (0,pi) osia symetrii bedzie prosta przechodzaca
przez punkt pi/2 i dalej dla przedzialu (pi,2pi) osia symetri bedzie prosta przechodzaca
natomiast prosta przechodzaca przez punkt pi i 2pi nie jest osia symetrii y=sin x
Tak samo bedzie tylko w druga strone
5 paź 11:35
5-latek: Witaj
Kacper 
Tak ja wiem tylko chcialem to narysowac dla jednego okresu
5 paź 11:36
J:
sinx ... osie symetri wszędzie tam gdzie sinx = 1 lub sinx = −1 ,
środki symetrii wszędzie tam gdzie sinx = 0, ....... podobnie cosx .. tylko w innych
punktach..
5 paź 11:41
5-latek: Wlasnie o to chodzilo
ja teraz mialem wykresy funkcji tzn konstrukcja
I np z tego bylo takie zadanie
Patrzac na sinusoide odpowiedz na nastepujace pytania
a) jak jest dziedzina funkcji sin
)jaki jest zbior wartosci tej funkcji
c) Jakie sa jej miejsca zerowe
d) Dla jakich wartosci x funkcja sinx przyjmuje wartosc najwieksza a dla jakich najmniesza
e) zakresl dweima roznymi barwami na osi OX te przdzialy w ktorych wartosci funkcji sa
dodatnie i te w ktorych sa ujemne . Co to zq przedzialy
f) Zakresl dwiema roznymi barwami na osi oX te przedzialy w ktorych funkcja jest rosnaca i te
w ktorych funcja jest malejaca
Oczywiscie takie same ptania co do y=cosx akze y=tgx i y=ctgx
Oczywiscie wiem jak to zrobic ale chcialem CI pokazac jakie mam zadania w ksiazce .
Takze dziekuje za odpowiedz co powinienem uczynic na poczatku
5 paź 11:59