matematykaszkolna.pl
trygonometria 5-latek: Dobry wieczor Zeby na razie zakonczyc material z trygonometrii mam takie 3 zadania do zrobienia Bede je wstawial w osobnych postach . Na razie to Zadanie nr 1 . a) znajdz wszystkie osie symetrii sinusoidy b) znajdz wszystkie osie symetrii cosinusoidy c) znajdz wszystkie osie symetrii figury zlozonej z sinusoidy i cosinusoidy Jesli ktos zechcialby by pomoc to bardzo proszse .
4 paź 22:17
Ajtek: rysunek Cześć. Z sinusoidą to będzie chyba tak, trochę niedokładny rysunek.
4 paź 22:22
5-latek: Oczywiscie wykresy tych funcji znam
4 paź 22:23
5-latek: rysunekWitaj Ajtekemotka Z ta ukosna to fakt nie wiedzialem . A z cosinusoida bedzie tak jak na rysunku + do tego os OY?
4 paź 22:31
daras: ta ukośna nie jest osią symetrii emotka
4 paź 22:33
Eta: Jasne ,że tak jak pisze daras emotka emotka
4 paź 22:34
5-latek: Dobry wieczor Eta emotka Pozdrawiam Na razie tylko poznalem wykresy i wzory redukcyjne Bardzo dziekuje za pomoc .Naprawde .
4 paź 22:36
Ajtek: No faktycznie, nie jest ta ukośna osią symetrii. Pilnujcie mnie, bo ja bez formy jestememotka. Cześć daras.
4 paź 23:19
Mila: "Składać rysunki" i szukać osi symetrii.
4 paź 23:20
Ajtek: Hej Mila emotka.
4 paź 23:21
5-latek: rysunekPiszse wksiazce ze y=sinx i y= cos x posiadaja wiele osi symetrii Tyle ze narysuje y=sinx w przedziale (0,2pi) bo taki jest okres sinusa Jesli rozpatrzymy rtylko ten przedzial to ja tu nie widze osi symetrii dla sinusoidy
5 paź 11:19
Kacper: Ale przecież sinus i cosinus mają dziedzinę R emotka
5 paź 11:29
5-latek: no chyba z etu chodzi o to ze dla przedzialu (0,pi) osia symetrii bedzie prosta przechodzaca przez punkt pi/2 i dalej dla przedzialu (pi,2pi) osia symetri bedzie prosta przechodzaca
 2 
przez punkt

pi
 3 
natomiast prosta przechodzaca przez punkt pi i 2pi nie jest osia symetrii y=sin x Tak samo bedzie tylko w druga strone
5 paź 11:35
5-latek: Witaj Kacper emotka Tak ja wiem tylko chcialem to narysowac dla jednego okresu
5 paź 11:36
J: sinx ... osie symetri wszędzie tam gdzie sinx = 1 lub sinx = −1 , środki symetrii wszędzie tam gdzie sinx = 0, ....... podobnie cosx .. tylko w innych punktach..
5 paź 11:41
5-latek: Wlasnie o to chodzilo ja teraz mialem wykresy funkcji tzn konstrukcja I np z tego bylo takie zadanie Patrzac na sinusoide odpowiedz na nastepujace pytania a) jak jest dziedzina funkcji sin )jaki jest zbior wartosci tej funkcji c) Jakie sa jej miejsca zerowe d) Dla jakich wartosci x funkcja sinx przyjmuje wartosc najwieksza a dla jakich najmniesza e) zakresl dweima roznymi barwami na osi OX te przdzialy w ktorych wartosci funkcji sa dodatnie i te w ktorych sa ujemne . Co to zq przedzialy f) Zakresl dwiema roznymi barwami na osi oX te przedzialy w ktorych funkcja jest rosnaca i te w ktorych funcja jest malejaca Oczywiscie takie same ptania co do y=cosx akze y=tgx i y=ctgx Oczywiscie wiem jak to zrobic ale chcialem CI pokazac jakie mam zadania w ksiazce . Takze dziekuje za odpowiedz co powinienem uczynic na poczatku emotka
5 paź 11:59