jeszcze raz ja
czesio1296: 1.Uzasadnij, że liczba 2
2015 w zapisie dziesiętnym ma co najmniej 605 cyfr.
2.Wiemy, że 2
a=3. Oblicz 24
23+a.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3.Oblicz sumę |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 1*3 | | 3*5 | | 5*7 | | 2013*2015 | |
4 paź 22:08
czesio1296: 2. Ma być 242/3+a
4 paź 22:09
razor: | | 2 | | 1 | | 1 | |
2) a = log23, |
| = 2* |
| = 2* |
| = 2*log242 = |
| | 3+log23 | | log28+log23 | | log224 | |
log
244
24
log244 = 4
| | 1 | | A | | B | |
3) Wyprowadź sobie wzór: |
| = |
| + |
| (wyznacz A i B) |
| | n(n+2) | | n | | n+2 | |
4 paź 22:11
Eta:
1/ 210 =1024 > 103 i 215 >104
to:
22015= (210)200 *215 > (103)200*104= 10604
liczba 10604 −−− ma w zapisie 605 cyfr
wniosek .............
4 paź 22:19