matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że...
Asia:
x+a
Dana jest funkcja f(x)=
. Wykaż, że jeśli a≠0,b≠0 i f(a)=f(b), to a=b
x+b
4 paź 22:02
Saizou :
skorzystajmy z założenia, czyli f(a)=f(b), zatem
a+a
b+a
=
a+b
b+b
2a
a+b
=
a+b
2b
4ab=(a+b)
2
4ab=a
2
+2ab+b
2
a
2
−2ab+b
2
=0 (a−b)
2
=0 a=b
4 paź 22:14