prosze o wytłumaczenie!
Piotr: Cyfry liczby 1356 przestawiono w dowolny sposób. Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymamy
liczbę: a) nieparzystą, b) większą od 3000 ?
Proszę o dokładne rozpisanie zadania, ponieważ w ogóle nie rozumie tego typu zadań z
prawdopodobieństwa. Dziękuje za każdą odpowiedz.
4 paź 21:53
razor: Wszystkich możliwych ułożen cyfr liczby 1356 jest 4*3*2*1 = 24, tzn. |Ω| = 24
a) żeby liczba była nieparzysta na końcu musi być cyfra nieparzysta tzn. XXX1, XXX3, lub XXX5
W każdym z tych 3 przypadków jest 3*2*1 = 6 możliwych ustawień, więc razem jest ich 3*6 = 18
b) Liczba będzie większa od 3000 kiedy na początku będzie stało 3, 5, lub 6 a reszta cyfr
będzie dowolna − spróbuj sam to rozwiązać
4 paź 22:08
Piotr: Ok,
3XXX, 5XXX, 6XXX. W każdym z tych trzech przykładów są znów 3*X, czyli będzie 3*2*1=6 możliwych
ustawień, co w sumie daje nam 18.
Dobrze to zrozumiałem?
4 paź 22:22
Eta:
| | 3*3! | | 3 | |
a) |Ω|= 4!=3!*4 , |A|= 3!*3 P(A)= |
| = |
| |
| | 3!*4 | | 4 | |
| | 3 | |
b) |Ω|= 4!= 3!*4 |B|= 3*3! P(B)= |
| = P(A) |
| | 4 | |
4 paź 22:28
Adi: Mam dla Was pytanie niekoniecznie dotyczące matematyki. W zadań z prawdopodobieństwa jest dość
sporo zadań dotyczących talii kart. Prosił bym o wytłumaczenie jak szybko np. na sprawdzianie
ogarnąć liczbę pik czy tam króli i skąd się bierze "król pik" lub "as kier"
11 paź 11:19